Poznaj trasę 9. PKO Półmaratonu Solidarności

Na te informacje uczestnicy półmaratonu czekają z niecierpliwością. Trasa biegu jest już ustalona i poprowadzi ulicami Świdnika i Lublina. Dla części z was jest ona znana, a więc możecie pobić swój czas z roku ubiegłego.

Start z ulicy Strażackiej w Świdniku. 12 km odcinka Świdnik przebiega centralnymi ulicami miasta. Pobiegniecie ulicami Lotników Polskich, z nawrotem na rondzie Jana Pawła II, ulicą Niepodległości w sercu Świdnika, Kosynierów i Generała Maczka. Następnie zawodnicy skierują się na ul. Armii Krajowej i Kusocińskiego wbiegną w ul. Klonową. Tutaj ulicami osiedla mieszkaniowego dobiegniecie do skrzyżowania z ul. S. Wyszyńskiego, skręt w lewo i po pokonaniu 300 metrowego podbiegu, zbiegniecie w dół  do 9 km trasy.  Na zakończeniu ulicy S. Wyszyńskiego skręt w prawo w ul. Piasecką. Dalej bieg serwisówką w kierunku miasta Lublina.

Po drodze nie będzie łatwo, czeka was ostry podbieg i zbieg na eskapadzie trasy szybkiego ruchu S17. Kolejne 9 kilometrów trasy pokonacie jedną z głównych ulic Lublina. Historyczną Drogą Męczenników Majdanka, w asyście osiedli mieszkaniowych Lublina: Felina, ZOR Bronowice II i I i Maki.

Przebiegniecie obok  niemieckiego obozu zagłady „Majdanek”. Po 2 km zobaczycie po swojej prawej stronie historyczny, wyjątkowy w skali Polski pomnik Lubelskiej Solidarności który powstał w 1981 roku naprzeciwko już nie istniejących Lubelskich Zakładów Naprawy Samochodów (LZNS). Robotnik zrywający kajdany totalitaryzmu do Lubelski znak wolności.

Na długim finiszu biegu pokonacie jeszcze rondo Lubelskiego Lipca 80, aleje Zygmuntowskie i aleje Józefa Piłsudskiego i po 21 km 97 m dobiegniecie do mety na nowoczesnym stadionie lekkoatletycznym. Tam czeka na was odpoczynek i poczęstunek z pięknym medalem na piersi. Trasa>>>

Partnerzy techniczni