Znamy trasę 8. PKO Półmaratonu Solidarności

Podobnie jak w poprzedniej edycji biegu, rywalizacja odbędzie się na trasie Świdnik – Lublin,  z istotną zmianą na ulicy Lotników Polskich w Świdniku i metą na stadionie lekkoatletycznym w Lublinie. Przygotowaliśmy bezkolizyjną pętlę na Lotników Polskich z nawrotem na rondzie Jana Pawła II. Zgodnie z ideą imprezy z którą biegamy od 1981 roku: "Z historią w tle Lubelskiego Lipca 1980", uczestnicy przebiegną obok wielu miejsc przypominających to wydarzenie. Początek zawodów już 5 czerwca 2021.

Półmaratończycy będą mieć w zasięgu wzroku nie tylko widok bramy WSK PZL Świdnik gdzie wybuchł lipcowy strajk, gdzie 11 lipca 1980 roku podpisano pierwsze porozumienie z robotnikami fabryki ale także charakterystyczne dla naszych miast obiekty w centrum Świdnika. W trakcie pokonywania trasy 8. PKO Półmaratonu Solidarności zawodnicy w Lublinie przebiegną m.in. obok niemieckiego obozu koncentracyjnego na Majdanku i Pomnika Wdzięczności NSZZ „Solidarność”. Symbolicznie pokonamy ronda Świdnickiego i Lubelskiego Lipca 1980.

Projekt czasowej zmiany organizacji ruchu przewiduje całkowite wstrzymanie ruchu pojazdów na trasie biegu. Trasa uzyskała również atest PZLA. Nowością tegorocznej edycji jest wprowadzenie sędziowskiego punktu na 10 km z limitem 1h:30 min. Ze względów bezpieczeństwa, zawodnicy którzy nie pokonają 10 km trasy w czasie poniżej limitu mają obowiązek opuścić trasę biegu i wsiąść do pojazdu technicznego na końcu peletonu. Pojazd przetransportuje zawodnika do strefy mety.

>> mapa trasy
>> mapa strefy startu
>> mapa strefy mety
>> mapa strefy mety i parkingi