O BIEGU

Cel

* promocja Świdnika i Lublina, połączona z integracją środowiska biegaczy,
* upowszechnianie wśród społeczeństwa postaw prozdrowotnych,
* upamiętnienie rocznicy strajków „Lubelskiego Lipca 1980” i powstania NSZZ „Solidarność”, wielkiego dziedzictwa polskiego społeczeństwa.

Naszym założeniem jest organizacja profesjonalnego biegu na dystansie półmaratonu, który w kalendarzu europejskich imprez biegowych będzie znany jako jedna z najlepszych imprez tego typu w Polsce. Bieg po Wyżynie Lubelskiej jest dla zawodników dużym wyzwaniem. Duże zróżnicowanie terenu i czerwcowy upał pozwolą sprawdzić swoje możliwości. Atutem zawodów jest atrakcyjność krajoznawcza trasy.
Wierzymy, że zadowoleni zawodnicy z Polski, Europy i Świata, będą wracali co roku, aby ponownie rywalizować na trasie naszego Półmaratonu.
Spotkajmy się na starcie. Gwarantujemy moc pozytywnych wrażeń.

Historia

Tradycja organizowania biegu na trasie Świdnik-Lublin sięga 1993 r. Myśl środowiska związkowego i sportowego Lublina o zorganizowaniu masowej imprezy biegowej w stolicy województwa, powstała w 1981 r. Wtedy to po raz pierwszy został rozegrany Miting Lekkoatletyczny NSZZ „Solidarność”. Ze względu na stan wojenny i związane z nim represje, kolejny odbył się dopiero w 1990 r. W 1993 r. organizator biegu postanowił wpisać na stałe w kalendarz imprez biegowych Polski Międzynarodowy Bieg Solidarności, na dystansie 12,5 km. W 2013 r. Bieg Główny ze Świdnika do Lublina został przekształcony w PKO Półmaraton Solidarności. Obecnie jesteśmy na etapie organizacji 5 . PKO Półmaratonu Solidarności w Lublinie.

Organizator

Organizatorem głównym PKO Półmaratonu Solidarności jest Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność” i Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin”.
Dyrektor 5. PKO Półmaratonu Solidarności – Marek Wątorski

Partnerzy wspierający