UTRUDNIENIA W RUCHU

PKO Półmaraton Solidarności to wyjątkowa impreza masowa, znakomita popularyzacja zdrowego trybu życia, świetna promocja dla miast Lublin - Świdnik, ale też związane z przebiegiem imprezy utrudnienia w ruchu samochodów i komunikacji miejskiej. Oddajemy w Wasze ręce informator, dzięki któremu będziecie mogli uniknąć niepotrzebnych turbulencji w komunikacji drogowej.

* Najważniejsze informacje
* Dojazd do obiektów
* Poszczególne odcinki trasy
* Komunikacja miejska
* Mapa trasy

Utrudnienia Świdnik- Informujemy, że w dniu 5.06.2021 (sobota)  na trasie półmaratonu w Świdniku i trasie serwisowej S-17 w obrębie miasta Świdnik zamknięty będzie ruch wzdłużny. Trasa biegu zostanie zamknięta dla ruchu kołowego w Świdniku od godz. 8:45 do godz. 10:00. Jezdnie będą sukcesywnie otwierane dla ruchu kołowego po pokonaniu trasy przez ostatnich zawodników z peletonu biegaczy. Uwaga: od godziny 5:00 do 9:30, dodatkowo zamknięta ulica Lotników Polskich na odcinku od ulicy Strażackiej do ronda Gen. Tadeusza Góry.

Na poszczególnych odcinkach skrzyżowań w mieście, przejazd poprzeczny (przecinający trasę biegu) będzie otwierany dla zmotoryzowanych zgodnie z poleceniami wydawanymi przez funkcjonariuszy policji, a jej całkowite otwarcie nastąpi po przebiegnięciu ostatniego uczestnika półmaratonu.

Utrudnienia Lublin - Informujemy, że w dniu 5.06.2021 (sobota)  na trasie półmaratonu w Lublinie od granicy miasta i trasie serwisowej S-17 w obrębie miasta Lublin zamknięty będzie ruch wzdłużny począwszy od węzła komunikacyjnego S-17 Lotników Polskich., trasa serwisowa S-17 Piasecka w kierunku Lublina, skrzyżowanie Piasecka + Lipowa , Piasecka, Józefa Franczaka „Lalka” , Dr. Męczenników Majdanka, Fabryczna, Rondo Lubelskiego Lipca 80, aleje Zygmuntowskie, aleja Józefa Piłsudskiego do wjazdu na stadion lekkoatletyczny.  Trasa biegu zostanie zamknięta dla ruchu kołowego od godz. 9:30 do godz. 12:30. Jezdnie będą sukcesywnie otwierane dla ruchu kołowego po pokonaniu trasy przez ostatnich zawodników z peletonu biegaczy. Uwaga: od godziny 8:00 dodatkowe utrudnienia związane z  zamknięciem odcinka alei Unii Lubelskiej od ulicy Zamojskiej do ronda Lubelskiego Lipca 80 wraz z aleją Zygmuntowską.

Na poszczególnych odcinkach skrzyżowań w mieście Lublinie przejazd poprzeczny (przecinający trasę biegu) będzie otwierany dla zmotoryzowanych zgodnie z poleceniami wydawanymi przez funkcjonariuszy policji, a jej całkowite otwarcie nastąpi po przebiegnięciu ostatniego uczestnika półmaratonu.

W związku z całkowitym zamknięciem ruchu kołowego w granicach miasta Lublin za wyjątkiem komunikacji zbiorowej MPK Lublin na odcinku od ulicy Piaseckiej, Józefa Franczaka „Lalka” , Dr. Męczenników Majdanka, Fabryczna, Rondo Lubelskiego Lipca 80, aleje Zygmuntowskie, aleja Józefa Piłsudskiego  zmianie ulegną rozkłady jazdy niektórych linii trolejbusowych i autobusowych. Więcej szczegółów na stronie www.ztm.lublin.pl.

Nie wiesz jak poruszać się po mieście w dniu półmaratonu? ZADZWOŃ

Wszelkich informacji odnośnie poruszania się po mieście w dniu półmaratonu można uzyskać dzwoniąc we czwartek i piątek  (3-4 czerwca) pod nr telefonu: ………………….. Nasz koordynator udzieli informacji, które ulice są zamknięte i jaki objazd najlepiej wybrać. Powie też, które linie trolejbusowe i autobusowe zmieniły swój kurs i którędy pojadą tymczasowe linie (działające jedynie w dniu półmaratonu).

Godziny pracy koorydnatora:
3.06 (czwartek) 10:00 – 14:00
4.06 (piątek)      10:00 – 14:00

Za utrudnienia przepraszamy i serdecznie zapraszamy mieszkańców naszego miasta do dopingowania zawodników na trasie 8.PKO Półmaratonu Solidarności.

Informacje o utrudnieniach znajdziecie również na stronach internetowych : MPK i ZTM  i aplikacji Yanosik.