Wyniki i galeria 8. PKO Półmaraton Solidarności

Doczekaliśmy się! Wróciliśmy do przeprowadzania imprezy w tradycyjnej formule. W sobotę 5 czerwca na trasie między Świdnikiem a Lublinem odbył się 8. PKO Półmaraton Solidarności. Na dwa tygodnie przed zawodami pakiety startowe opłaciło pół tysiąca osób. Taki limit startowy wymusiła na nas panująca pandemia.

Wyniki>>>

8. PKO Półmaraton Solidarności Dyrektor Marek Wątorski i zwycięzca Andrzej Starzyński czas 1:07:48. Najlepszy zawodnik województwa Lubelskiego.

Przypomnijmy, że idea zawodów nawiązuje do wydarzeń z lata 1980 r., które nazywane są „Lubelskim Lipcem 1980”. Przez zakłady pracy w Lublinie i okolicach przeszła wówczas potężna fala strajków, które były wyrazem buntu społeczeństwa wobec sytuacji w komunistycznej Polsce. Protesty pokazały, że władza traci kontrolę nad społeczeństwem, a „Lubelski Lipiec” dał Polakom wiarę we własną siłę. Między ludźmi zaczęły tworzyć się nowe więzi, które kilka tygodni później zaowocowały powstaniem w Gdańsku „Solidarności”.

8. PKO Półmaraton Solidarności Ewa Jagielska zwyciężczyni wśród kobiet czas 1:17:22

Organizatorzy i od lat biegający u nas zawodnicy nie ukrywają, że trasa nie sprzyja biciu rekordów życiowych. Została wytyczona centralnymi arteriami Świdnika oraz Lublina i – ze względu na przewyższenia – stanowi duże wyzwanie dla zawodników. Dystans 21,097 km sam w sobie jest wymagający, a tu dochodzi do tego suma podbiegów 1,4 km oraz suma zbiegów 2,55 km. Jest gdzie się zmęczyć.

8. PKO Półmaraton Solidarności Michał Biały miejsce 4 czas: 1:13:02  miejsce 2 najlepszy zawodnik z województwa Lubelskiego

PKO Półmaraton Solidarności pozwala biegaczom na sportowo uczcić pamięć o tych wydarzeniach. Zawodnicy startują w Półmaratonie Solidarności ze Świdnika i biegną do Lublina, czyli miast, które odegrały wtedy kluczową rolę w drodze do odzyskania niepodległości. Po drodze pokonują ronda Świdnickiego i Lubelskiego Lipca. Jesteśmy na tej trasie nieprzerwanie  od 1993 r.

8. PKO Półmaraton Solidarności Przemysław Dąbrowski  miejsce 2 czas: 1:08:01

Wśród Pań do ostatnich metrów trwała walka o zwycięstwo. Wystartowało 90 kobiet. Osiągnięto bardzo dobre rezultaty.

8. PKO Półmaraton Solidarności Monika Kaczmarek miejsce 2 czas: 1:17:28

Galeria 8. PKO Półmaratonu Solidarności>>>

Sponsorem tytularnym jest PKO Bank Polski. Sponsor strategiczny: LW Bogdanka, Grupa Azoty Puławy, Rynek Elizówka. Partnerem wydarzenia jest Samorząd Województwa Lubelskiego w ramach programu „Warto być Polakiem”, Miasto Lublin i Miasto Świdnik.  Sponsorzy wydarzenia: Lotto, Starostwo Powiatowe Lublin, Fabryka Cukierków Pszczółka, MPK Lublin, Wojewódzkie Pogotowie Ratunkowe. Patronat medialny: TYGODNIK SOLIDARNOŚĆ, TVP 3 Lublin, Radio Lublin, Kurier Lubelski, Nowy Tydzień, MIESIĘCZNIK CZAS SOLIDARNOŚCI.

Szczególne podziękowania kierujemy wobec Partnerów Wspierających: Perła Browary Lubelskie, PEC Świdnik ;  PZL – Świdnik; PEGIMEK Świdnik; REMONDIS Świdnik i MOK Świdnik. Słowa uznania należą się wolontariuszom z:  Lubelskie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, Regionalnego Centrum Edukacji Zawodowej w Lubartowie, Szkoły Policealnej - Medyczne Studium Zawodowe im. S. Liebharta w Lublinie, Straży Leśnej, Grupy Pomocy Humanitarnej PCK Lublin,  uczniom i nauczycielom szkół Świdnika, studentom Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Podziękowania kierujemy do Członków NSZZ „Solidarność” z: WSK PZL Świdnik, COZL; Bogdanki, Poczty Polskiej, Puław, Zamościa, Kraśnika, Daewoo, Regionalnej Sekcji Zdrowia, Regionalnej Sekcji Oświaty, Uniwersytetu Medycznego, Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Lublinie, PGE Energia Ciepła Wrotków; Lubella; Stokrotka; Rządowa Agencja Rezerw Materiałowych.

ORGANIZATOR: REGION ŚRODKOWO-WSCHODNI NSZZ SOLIDARNOŚĆ; FUNDACJA „RUCHU SOLIDARNOŚCI RODZIN”.