Miasto Świdnik Partnerem 8. PKO Półmaratonu Solidarności

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że miasto Świdnik zostało oficjalnym Partnerem 8. PKO Półmaratonu Solidarności. Tutaj spotkamy się na zawodniczej kolacji w przeddzień biegu, część zawodników skorzysta z bazy hotelowej miasta. Warto poznać jego historię i teraźniejszość. Jest tak wiele do opowiedzenia.

Pamiętacie kultowe motocykle WSK? A może ktoś z was zetknął się z szybowcem z marką Świdnik. Można będzie go zobaczyć w biurze zawodów podczas pasta-party.

Świdnik to bogata historia i wspaniali mieszkańcy. To jedno z najmłodszych miast Lubelszczyzny, położone na Płaskowyżu Świdnickim w centralnej części województwa, 10 minut drogi od stolicy regionu Lublina, największego miasta wschodniej Polski. W okresie międzywojennym powstało lotnisko i szkoła pilotów Ligi Obrony Powietrznej i Przeciwgazowej im. Marszałka Edwarda Śmigłego-Rydza, na otwarcie której, 4 czerwca 1939 r., Wódz Naczelny RP przybył osobiście.

Serce miejscowości zaczęło bić innym tempem kiedy 1 stycznia 1951 r. powołano do życia Wytwórnię Sprzętu Komunikacyjnego WSK PZL Świdnik. Na początku produkowano elementy do samolotu Lim-1, a następnie motocykle, szybowce, chłodnie, wózki inwalidzkie, przyczepy i przede wszystkim śmigłowce, które stały się podstawowym produktem zakładu (m.in. własne konstrukcje „Sokół” i SW-4). W 1954 r. Świdnik otrzymał prawa miejskie.

8 lipca 1980 r. pracownicy wytwórni rozpoczęli strajk który zapoczątkował „Lubelski lipiec”, a następnie „Sierpień‘80” i powstanie NSZZ „Solidarność”. Bierny i czynny opór mieszkańców nie ustawał przez lata (słynne na całą Polskę „Świdnickie spacery” – masowe wychodzenie na ulice miasta w porze dziennika telewizyjnego, unikalne Radio Solidarność Świdnik, pismo podziemne „Grot”). To tutaj bije Pierwszy Polski Dzwon Wolności. Poznaj historię i teraźniejszość naszego miasta. Świdnik zaprasza: https://www.swidnik.pl/ oraz https://mok.swidnik.pl/