8. PKO Półmaraton Solidarności za nami

Kolejna, ósma edycja PKO Półmaratonu Solidarności już za nami. Wszystkie obawy i panujący niepokój organizatora przez ostatnie miesiące czy impreza wystartuje zostały rozwiane o godz. 8:00 w Świdniku. Przybywające do strefy startu kolejne grupy biegaczy wyznaczały upływający czas powitań do strzału startera. W pierwszej i drugiej linii półmaratonu stanęli wielokrotni zwycięzcy biegów długodystansowych reprezentujący nasz kraj: Emil Dobrowolski, Przemysław Dąbrowski, Monika Kaczmarek, Katarzyna Pobłocka-Głogowska i Ewa Jagielska. W peletonie nie zabrakło reprezentantów województwa Lubelskiego: Michała Białego, Andrzeja Starzyńskiego. Byli to głowni faworyci do zwycięstwa.

Biegaczy powitał burmistrz Świdnika Waldemar Jakson - współorganizator. Ciepłe słowa do biegaczy skierował Sebastian Chmara w asyście Pawła Januszewskiego - ambasadorzy PKO Banku Polskiego. Nie zabrakło powitania zawodników i życzeń osiągnięcia dobrego wyniku skierowanych do zawodników przez Mariana Króla - szefa lubelskiej „Solidarności” i Marka Wątorskiego - dyrektora i konferansjera 8. PKO Półmaratonu Solidarności. Był też odczytany przez radnego sejmiku Michała Piotrowicza list Marszałka Województwa Lubelskiego.

Na liście startowej ze względów pandemicznych znalazło się 521 zawodników, bieg ukończyło 457 osób, w tym 90 pań. Zobacz wyniki: https://wyniki.datasport.pl/results3309/

To nie jest trasa dla słabeuszy. Zróżnicowanie terenu, pofalowana trasa i czerwcowe słońce pozwolą biegaczom sprawdzić swoje możliwości. Dystans 21,097 km sam w sobie jest wymagający, do tego dochodzi suma podbiegów 1,4 km oraz zbiegów 2,55 km. Atutem zawodów jest atrakcyjność trasy i łącznik dwóch miast. W tym roku już na tydzień przed zakończeniem zapisów wyczerpaliśmy limit miejsc, wielu zawodników było tą decyzją zaskoczonych, ale ich bezpieczeństwo jest dla nas najważniejsze – podkreślał przed biegiem Marek Wątorski, dyrektor PKO Półmaratonu Solidarności.

Od startu na czoło wysforował się Ukrainiec Andrij Starzyński, reprezentujący barwy JMP Flowers UMCS Lublin. Na całej trasie nie oddał pierwszeństwa. Widać było, że jest bardzo dobrze przygotowany do startu. W połowie dystansu zawodnik wysyłał sygnały, że zamierza powalczyć o pobicie rekordu trasy z 2015 r. należącego do Kenijczyka METTO Kiprono 1:04:01. Tuż za nim w Polskim duecie biegli E. Dobrowolski i P. Dąbrowski. Wśród pań czołowe pozycje zajmowały późniejsze zwyciężczynie 8. PKO Półmaratonu Solidarności w kategorii kobiet. Niestety odniesiony na trasie drobny uraz spowolnił A. Starzyńskiego i na pobicie rekordu trasy poczekamy kolejny rok.

Na trasie półmaratońskiej ze Świdnika do Lublina najlepsi okazali się Ewa Jagielska (Prefbet-Sonarol Łomża) oraz Ukrainiec Andrij Starzyński, reprezentujący barwy JMP Flowers UMCS Lublin. Jagielska pokonała linię mety w czasie 1:17:22, wyprzedzając łodziankę Monikę Kaczmarek z Asics Frontrunner Polska (1:17:28) oraz Katarzynę Pobłocką-Głogowską, reprezentującą UKS Ekonomik Maratończyk Lębork (1:22:14). Kolejne lokaty, miejsce czwarte Monika Brzozowska (1:22:25) i piąte Aleksandra Jakubczak (1:24:32).

Z kolei Andrzej Starzyński na trasie o długości 21,0975 km, osiągnął rezultat 1:07:48. Druga lokata przypadła Przemysławowi Dąbrowskiemu z Dąbrowski Team Agro-Metal Ostrołęka (1:08:01), natomiast na trzecim miejscu finiszował Emil Dobrowolski z UKS Ekonomik Maratończyk Lębork (1:08:41). Najlepszy wśród zawodników z naszego regionu był Michał Biały z SKB Kraśnik z czwartą lokatą i czasem (1:13:02) piąty Andrzej Orłowski nabiegał czas (1:13:53).

Wzorem lat ubiegłych półmaraton rozpoczął się w Świdniku. Uczestnicy wystartowali z ulicy Strażackiej nieopodal historycznej bramy zakładu WSK PZL Świdnik, natomiast linia mety była zlokalizowana na stadionie lekkoatletycznym w Lublinie. O tej samej godzinie na lubelskim stadionie do boju ruszyli najmłodsi w biegach towarzyszących. Stąd hasło tegorocznej edycji #ŁĄCZYMY POKOLENIA – Warto być Polakiem. Z kolei godzinę wcześniej młodzież i studenci, tradycyjnie na ul. Królewskiej, otworzyli wielkie bieganie w stolicy województwa.

Wszyscy uczestnicy 28. Biegu Solidarności "Lubelski Lipiec 1980", otrzymali na mecie pamiątkowe medale. Tegoroczne hasło #ŁĄCZYMY POKOLENIA, zobrazowane na medalu, podkreśla znaczenie Biegu Solidarności, a młodzi oddali hołd starszym - bohaterom Lubelskiego Lipca 1980, walczącym o wolność.