7. PKO Półmaraton Solidarności w Koronie

Fenomen biegania jest niekwestionowany, a wśród najbardziej rozbieganych regionów śmiało możemy wskazać Lubelszczyznę. Województwo lubelskie słynie z licznych imprez biegowych dedykowanych nie tylko profesjonalnym biegaczom, ale szczególnie pasjonatom tej dyscypliny. Znane i lubiane Półmaratony na Lubelszczyźnie od teraz łączy jedno hasło – Korona Półmaratonów Lubelszczyzny.

Na co dzień biegamy, ale przede wszystkim organizujemy największe imprezy biegowe na Lubelszczyźnie. To właśnie ze wspólnej pasji do biegania zrodziła się idea stworzenia wspólnej nici łączącej biegi na dystansie półmaratonu. Poszukując nowych wyzwań – zarówno biegowych jak i organizacyjnych – postanowiliśmy połączyć siły. Efektem naszych działań jest projekt „Korona Półmaratonów Lubelszczyzny”. Dlaczego półmaraton? Ponieważ to dystans lubiany i wymagający, ale możliwy dla każdego pasjonata biegania. Na Lubelszczyźnie odbywa się kilka biegów na tym dystansie.

Mamy nadzieję, że nasz projekt stanie się inspiracją dla wielu biegaczy, motywacją do regularnych startów w naszym województwie. Realizacja projektu połączy w działaniach organizatorów 7 imprez biegowych z 6 miast naszego województwa tj. Półmaraton Zielonych Sznurowadeł (Puławy), Półmaraton Chełmski (Chełm), PKO Półmaraton Solidarności (Lublin), Kraśnik Półmaraton (Kraśnik), Półmaraton Bez Granic (Lubartów), Półmaraton Tomaszowski (Tomaszów Lubelski), Półmaraton Lubelski (Lublin). Tytułem Zdobywcy Korony Półmaratonów Lubelszczyzny, będą mogły wykazać się osoby, które w ciągu roku kalendarzowego ukończą co najmniej 5 z 7 w/w biegów.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą inicjatywą i podjęcia wyzwania – zdobycia Korony Półmaratonów Lubelszczyzny.

Strona internetowa: https://koronalubelszczyzny.pl/#
Profil na fb: https://www.facebook.com/KoronaLubelszczyzny/