Trzy, dwa, jeden, START!!!

Rozpoczęło się odliczanie godzin, minut i sekund do startu wielkiego wydarzenia sportowego w Lublinie i Świdniku – 8. PKO Półmaratonu Solidarności i 28. Biegu Solidarności „Lubelski Lipiec 1980”. W poniedziałek, 31 maja w siedzibie Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” i Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin” odbyła się konferencja prasowa.

O randze tej imprezy, jej znaczeniu dla promocji Koziego Grodu i Świdnika, przedsięwzięciach organizacyjnych, bogatym programie, liczbie uczestników i czekających utrudnieniach w ruchu mówili: Marian Król – Przewodniczący Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”, Jan Karwański, dyrektor Regionu Bankowości Detalicznej PKO Banku Polskiego w Lublinie i Marek Wątorski, Prezes Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin” – dyrektor Biegu Solidarności.

Marian Król, witając zebranych dziennikarzy biorących udział w poniedziałkowej  konferencji, podzielił się refleksjami na temat tej wyjątkowej imprezy i podkreślił, że pamięć o wydarzeniach w lipcu 1980 roku na Lubelszczyźnie wymaga jej promocji w Polsce i na świecie. Stąd ruszyła lawina wolności, która popłynęła na Wybrzeże i Śląsk oraz zmiotła mur berliński. Przewodniczący zaprezentował koszulkę techniczną 8. PKO Półmaratonu Solidarności i koszulkę biegową Biegu Solidarności. Postacie młodej biegaczki i robotnika symbolizują hasło: #Łączymy Pokolenia – Warto być Polakiem.

Jan Karwański, dyrektor Regionu Bankowości Detalicznej PKO Banku Polskiego w Lublinie mówił: - Doczekaliśmy się! Imprezy biegowe wracają w tradycyjnej formule. A w najbliższą sobotę na trasie między Świdnikiem a Lublinem odbędzie się 8. PKO Półmaraton Solidarności, którego sponsorem już od kilku lat jest PKO Bank Polski. To wyjątkowa impreza upamiętniająca ważne dla nas wszystkich wydarzenie, jakim jest „Lubelski Lipiec”. Kibicujemy mocno zawodnikom i zachęcamy ich do udziału w akcji charytatywnej. Aby pomóc 2-letniej Ninie chorej na rdzeniowy zanik mięśni, wystarczy pobiec z przypiętą do koszulki kartką z napisem „biegnę dla Niny”.

Marek Wątorski podkreślił wyjątkowy charakter tegorocznej edycji Biegu Solidarności. – „W bieżącej edycji partnerem wydarzenia został Samorząd Województwa Lubelskiego w ramach programu „Warto być Polakiem” dlatego to hasło znalazło swoje godne miejsce na koszulkach i medalach biegaczy. W tą formułę wpisali się także nasi długoletni główni sponsorzy i partnerzy: Bogdanka, Grupa Azoty Puławy, Rynek Elizówka, LOTTO, Miasto Świdnik, Miasto Lublin, Lubelski Kurator Oświaty i IPN Oddział Lublin. Patronat honorowy Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu.

Program Lubelskiej Biegowej Triady Pamięci 2021 zachęca do aktywności praktycznie każdego kto lubi ruch i sportową rywalizację – od maluchów po seniorów. Szerokie możliwości włączenia się do naszego biegowego spotkania stworzyli Sponsorzy i Partnerzy. Bez ich zaangażowania zorganizowanie tak wielkiej imprezy było by niemożliwe.

Tradycyjnie, w przededniu Biegu Solidarności sporo uwagi poświęcono zmianom w organizacji ruchu drogowego i komunikacji miejskiej – szczegółowe informacje w specjalnych komunikatach na stronach:  ZTM Lublin , ZDiM Lublin, MPK Lublin.

Wysoki poziom sportowy, sobotniego półmaratonu, ma zapewnić elita zawodniczek i zawodników z Polski. Ich celem może być pobicie rekordów lubelskich zmagań, należących do Kenijki  Barsosio Stellah Jepngetich  (1:14:04 z 2017 r.) i Kenijczyka Metto Kiprono (1:04:01 z 2015 r.).

Tegoroczną listę startową 8. PKO Półmaratonu Solidarności otwiera Emil Dobrowolski z rekordem życiowym 1:04:17 z 2016 r. Jego najgroźniejszym konkurentem będzie Przemysław Dąbrowski, który legitymuje się czasem z 2018 r. 1:09:45. Warto wspomnieć, że ten bieg odbywał się w bardzo trudnych warunkach panujących na trasie PKO Półmaratonu Solidarności. Mocno wierzymy w to, że biegacze z Lubelszczyzny wytrzymają tempo i powalczą z nimi.

Wśród pań interesująca może być konfrontacja Ewy Jagielskiej zwyciężczyni półmaratonu w Pile w 2017 roku z  czasem 1:17:15 została mistrzynią Polski. Mistrzyni Świata masters na 10 km i wielokrotna medalistka Mistrzostw Polski w biegach długich.

Katarzyna Pobłocka-Głogowska zwyciężczyni 3 Gdańsk Maratonu (2017). Jest obecnie jedną z najlepszych zawodniczek na Pomorzu, jeśli chodzi o biegi uliczne. Ma na swoim koncie wiele zwycięstw rekordy życiowe: 10 km - 36:26,  Półmaraton -1:20:44 , Maraton- 2:51:41

Zaczynamy w sobotę o godz. 8:00 Biegiem Młodzieży i Studentów, a o godz. 9:00 nastąpi start 8. PKO Półmaratonu Solidarności i biegu 3-latków na stadionie. W ten symboliczny sposób połączymy pokolenia pod hasłem: „Warto być Polakiem”. Meta na stadionie lekkoatletycznym. O godz. 11:00 ceremonia zwycięzców 8. PKO Półmaratonu Solidarności  i losowanie specjalnie przygotowanych 3 nagród. Losowanie odbędzie się w trzech grupach biegowych: dystans 2,3 km, dystans półmaratonu i dystans młodzików 150-300 metrów. Obecność zawodników podczas losowania obowiązkowa.

Patronami medialnymi są: TVP 3 Lublin, Radio Lublin, Tygodnik Solidarność, Kurier Lubelski, Nowy Tydzień, Czas Solidarności, Głos Świdnika.