PÓŁMARATOŃCZYCY BOHATEROM LUBELSKIEGO LIPCA 1980

Przed nami weekend z PKO Półmaratonem Solidarności. „Biegamy 14 578 metrów dla Bohaterów Lubelskiego Lipca 1980”. Dokładnie 6 czerwca 2020 r. tyle dni mija od podpisania pierwszego porozumienia z robotnikami w Świdniku 11 lipca 1980 r.

W najbliższą sobotę 6 czerwca ulicami Świdnika i Lublina miał pobiec 8. PKO Półmaraton Solidarności. Ponieważ obecna sytuacja epidemiologiczna nie pozwala na organizację tego wydarzenia, zespół organizacyjny biegu przygotował specjalne zaproszenia indywidualne dla 40 zawodników do spędzenia biegowego weekendu pod hasłem: Półmaratończycy – Bohaterom Lubelskiego Lipca 1980.

- Pobiegniemy dwoma torami lubelskiego stadionu lekkoatletycznego w 20 metrowych odstępach. W ten sposób podtrzymamy sportowego ducha tej wyjątkowej imprezy. To nasi biegacze są największą wartością Półmaratonu Solidarności w Lublinie, to Wy tworzycie to wydarzenie! – podkreśla dyrektor biegu Marek Wątorski.

Impreza ma charakter zamknięty ze względów epidemiologicznych. Zaproszenie imienne do zawodników skierowali organizatorzy półmaratonu. Czterdziestu zaproszonych zawodników, ambasadorów PKO Półmaratonu Solidarności  pobiegnie w wybranej przez siebie koszulce technicznej Półmaratonu Solidarności z okazji 40. rocznicy wydarzeń Lubelskiego Lipca 1980. U progu lubelskiego lata, spotkamy się 6 czerwca 2020 roku dokładnie w dacie odwołanego biegu. Zbiórka i odprawa zawodników godz. 8:30 stadion lekkoatletyczny Lublin, Piłsudskiego 22.  Start biegu godz. 9:00.

- Nie liczy się czas, ważny jest pokonany dystans – 14 578 m to średnio 36 okrążeń stadionu - zaznaczają organizatorzy. - Niech to będzie jedna z najbardziej symbolicznych kart historii PKO Półmaratonu Solidarności – dodają.

Organizatorzy przygotowali specjalną, personalizowaną kartę dla uczestników. Oglądajcie nas na żywo na facebooku - fanpage Półmaratonu Solidarności>>>