Pobiegnij dla Emilki!

PKO Bank Polski zaprasza do przyłączenia się do akcji charytatywnej „biegnę dla Emilki” organizowanej podczas 5. PKO Półmaratonu Solidarności.

Biorąc udział w 5. PKO Półmaratonie Solidarności, który odbędzie się w sobotę 3 czerwca 2017 r. na trasie Lublin-Świdnik, będzie można pomóc Emilce. 13-letnia dziewczynka walczy ze złośliwym nowotworem mózgu (medulloblastoma). Przeszła cały proces leczenia, niestety choroba powróciła. Szansą dla niej jest specjalistyczne leczenie, na które zbierane są środki. Emilka jest podopieczną Fundacji „Rycerze i Księżniczki”.

Zaangażowanie uczestników zawodów, którzy przypną do koszulki kartkę „biegnę dla Emilki” i dotrą z nią do mety, zostanie przeliczone na konkretną pomoc – Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże darowiznę na leczenie dziewczynki. Kartki będzie można odbierać w piątek 2 czerwca w godz. 10.00-20.00 u przedstawicieli PKO Banku Polskiego w Biurze Zawodów zlokalizowanym w Miejskim Ośrodku Kultury w Świdniku przy al. Lotników Polskich 24.

PKO Bank Polski realizuje od 2013 r. autorski program „PKO Bank Polski Biegajmy razem” i wspiera największe imprezy biegowe w całej Polsce, w tym po raz kolejny PKO Półmaraton Solidarności. Podczas wszystkich tych wydarzeń organizowane są akcje charytatywne „biegnę dla…”, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W ubiegłym roku 413 zawodników 4. PKO Półmaratonu Solidarności włączyło się w akcję na rzecz 6-letniego Stasia z uszkodzonymi w wyniku sepsy noworodkowej kolanami. Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała środki na jego operację w Niemczech. Od 2013 r. odbyły się 273 takie akcje, w których wzięło udział ponad 100 tys. osób. Od początku istnienia programu Fundacja wsparła 292 beneficjentów kwotą ponad 3,8 mln zł.

W ubiegłym roku Bank zorganizował także ogólnopolską sztafetę charytatywną w 12 miastach – 2. PKO Bieg Charytatywny. Uczestnicy w całym kraju, wraz z uczniami biorącymi udział w PKO Biegu Charytatywnym Młodych, wybiegali w sumie 32 391 okrążeń. W zamian za ich zaangażowanie Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała blisko 633 tys. zł na posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci w Polsce. W tym roku bieg odbędzie się 16 września.

Więcej o programie „PKO Bank Polski Biegajmy razem” łączącym popularyzację zdrowego stylu życia z ideą dobroczynności, można przeczytać na stronach:

www.biegajmyrazem.pkobp.pl

www.bankomania.pkobp.pl/biegajmy-razem/