KONFERENCJA PRASOWA 5. PKO PÓŁMARATONU SOLIDARNOŚCI

Wczoraj odbyła się konferencja prasowa w której uczestniczyli organizatorzy 5. PKO Półmaratonu Solidarności: przewodniczący Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” Marian Król oraz dyrektor 5. PKO Półmaratonu Solidarności Marek Wątorski.

Udział wziął także dyrektor Regionalny Banku PKO BP Jan Karwański oraz prezes Zarządu Targi Lublin Robert Głowacki.

Celem spotkania z dziennikarzami było zachęcenie do wzięcia udziału w zbliżającym się Biegu Solidarności, a także poinformowanie o jego misji, atrakcjach i walorach.

W tym roku Półmaraton Solidarności będzie nieco inaczej wyglądał niż w poprzednich latach. Przede wszystkim będzie to jubileuszowy 25. Bieg Solidarności. Uczestnicy wystartują 3 czerwca o godz. 9.00 spod bramy WSK PZL Świdnik.

Jak zaznaczyli organizatorzy Półmaratonu Solidarności, meta biegu po raz pierwszy będzie w hali wystawienniczej Targów Lublin, gdzie odbędzie się również Sport Festival.

Ponadto odbędą się biegi towarzyszące w ramach których przewidziane są biegi uliczne na dystansie 3000 metrów dla dorosłych, młodzieży szkolnej, zawodników niepełnosprawnych i pracowników firm, którzy wystartują o godz. 8:30 z ul. Królewskiej.

Dodatkową atrakcją będą biegi łąkowe. W tej kategorii odbędzie się bieg krasnali, młodzików, a także sztafeta rodzinna z bocianem w Parku Ludowym.

Dyrektor Regionalny PKO Bank Polski zachęcał do przyłączenia się do akcji charytatywnej „biegnę dla Emilki”. Biorąc udział w 5. PKO Półmaratonie Solidarności, który odbędzie się w sobotę 3 czerwca 2017 r. na trasie Lublin-Świdnik, będzie można pomóc Emilce. 13-letnia dziewczynka walczy ze złośliwym nowotworem mózgu (medulloblastoma). Przeszła cały proces leczenia, niestety choroba powróciła. Szansą dla niej jest specjalistyczne leczenie, na które zbierane są środki.

Dyrektor Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin” Marek Wątorski podkreślił, że Biegi Solidarności cieszą się dużą popularnością, a startują w nim wybitni zawodnicy z różnych państw.

Podczas konferencji prasowej uprzedzono o utrudnieniach w ruchu drogowym w dniu 5. PKO Półmaratonu Solidarności i biegów ulicznych w Lublinie.

Partnerzy wspierający
Parnerzy medialni