GALA 5. PKO Półmaratonu Solidarności w Lublinie

Oficjalne przygotowania do jubileuszowego 5. PKO Półmaratonu Solidarności i 25. Biegu Solidarności „Lubelski Lipiec 1980” rozpoczęła Gala Półmaratończyka, która odbyła się 5 grudnia br. w Trybunale Koronnym w Lublinie. Spotkali się na niej biegacze, sponsorzy, dyrektorzy szkół, trenerzy i przyjaciele biegu.

Najważniejszym momentem gali było nadanie tytułu Ambasadora 5. PKO Półmaratonu Solidarności biegaczom, którzy ukończyli przynajmniej trzy półmaratony. Będą oni szczególnie widoczni podczas kolejnych zawodów, gdyż pobiegną ze specjalnymi, złotymi numerami startowymi.

Ponadto podczas spotkania możliwa była dyskusja na temat treningu, właściwego odżywiania, przygotowania do biegu i wielu innych tematów. Umożliwiły to panele dyskusyjne, w których wzięli udział między innymi Marek Jakubowski (trener kadry narodowej maratonek), Oswaldo Rodrigo Pereira (dziennikarz TVP i aktywny biegacz ultra), psycholog sportowy Katarzyna Rutkowska, a także inni specjaliści związani z aktywnością fizyczną.

Całość poprowadził Tomasz Jasina dziennikarz TVP SPORT, wielki przyjaciel naszego biegu. Wieczór uświetnił Tomasz Korpanty z zespołem, prezentując po raz pierwszy na żywo utwory z najnowszej płyty „Góry są, bo są”.
Goście gali ofiarowali słodkie upominki, które Półmaratoński Mikołaj przekazał dzieciom z Domu Dziecka w Woli Gałęzowskiej. Prezenty ofiarowali także nasi sponsorzy – Bank PKO BP oraz sklep Decathlon Lublin.

Marek Wątorski

Dyrektor PKO Półmaratonu Solidarności