8. PKO Półmaraton Solidarności 2020 roku - tym razem epidemiologiczna formuła

8. PKO Półmaraton Solidarności 2020 roku - tym razem epidemiologiczna formuła. 40 biegaczy, wielka moc, dwa okręgi, symboliczny dystans.

Taką wyjątkową atmosferę zrobiliśmy wspólnie z biegaczami, którzy przyjęli zaproszenie od organizatorów 8. PKO Półmaratonu Solidarności. Zbiórka odbyła się 6 czerwca o godz. 8:30 na stadionie lekkoatletycznym w Lublinie. Wystartowaliśmy o godz. 9:00. Każdy zawodnik miał do pokonania na bieżni dystans 14 578 metrów, który odpowiadał liczbie dni, które minęły od 8 lipca 1980 roku. Wtedy w WSK Świdnik wybuchł spontaniczny strajk, który rozlał się na całą Lubelszczyznę. Warto podkreślić, że 11 lipca 1980 roku podpisano właśnie w Świdniku pierwsze porozumienie w PRL-u pomiędzy władzą totalitarną, a strajkującymi robotnikami. W dniach od 8 do 24 lipca strajkowało blisko 100 tys. pracowników ze 160 zakładów. Ten wielki, bezkrwawy bunt robotniczy dał impuls stoczniowcom na Wybrzeżu, gdzie rozpoczęła się Solidarność.

Już od wczesnych godzin rannych było wiadomo, że bezchmurne niebo zapowiada upał na bieżni. Przy zachowaniu standardów epidemiologicznych, sprawnej rejestracji zaproszonych biegaczy, w większości ambasadorów PKO Półmaratonu Solidarności, przeprowadziliśmy odprawę sędziowską. Przed ostrym startem, biegaczy przywitał dyrektor Półmaratonu Marek Wątorski, który poprowadził również spikerkę całego wydarzenia. Rywalizacja na trasie dwóch torów bieżni nr 2 i 6 od początku przebiegała według przewidywań. Było wiele dobrej energii, sympatii, a przede wszystkim radości, którą daje wspólne bieganie. Na torze nr 6 bieg odbywał się w prawo, była to swoista atrakcja, ale też stała możliwość pozdrawiania zawodników nadbiegających torem nr 2. Część z nas, uświadomiła sobie jakie różnice długości dystansów na bieżni 400-metrowej występują w zależności od numeru toru na którym się startuje.

Podczas imprezy nie było zwycięzców, nie było kategorii wiekowych, ani rywalizacji. Był wielki zapał, ogromna satysfakcja i niebywała przyjemność wspólnego spędzenia czasu. W ten sposób oddaliśmy hołd Bohaterskim Robotnikom Lubelszczyzny. Bieg był swoistą sztafetą pokoleń od 18 do 70 roku życia. Cieszy nas fakt, że wydarzenie, które wymyślono na kilka dni przed datą startu, spotkało się z tak ogromnym zainteresowaniem, a przekaz live oglądało ponad 1700 widzów.

- To wielka radość i satysfakcja, że PKO Półmaraton Solidarności po latach wytężonej pracy ma tak wielu przyjaciół, którzy z aplauzem odpowiedzieli na zaproszenie. Wiem, że wielu z nich było zawiedzionych, bo nie mieli telefonu ode mnie z zaproszeniem do biegu. Zawodników wybierałem losowo – mówi Marek Wątorski dyrektor PKO Półmaratonu Solidarności.

Na zakończenie spotkania pod hasłem: Półmaratończycy – Bohaterom Lubelskiego Lipca 1980, dyrektor PKO Półmaratonu Solidarności wręczył zawodnikom, sędziom i obsłudze technicznej wydarzenia,  pamiątkowe imienne dyplomy, które z pewnością przez wiele lat będą przypominały o 40. rocznicy Lubelskiego Lipca 1980 w stanie epidemii.

Dziękujemy za pomoc Pani Beacie Stepaniuk-Kuśmierzak Z-cy Prezydenta Miasta Lublin, MOSiR „Bystrzyca” w Lublinie Sp. z.o.o i licznej grupie sędziów Lubelskiego Okręgowego Związku Lekkiej Atletyki za nadzór sportowy wydarzenia.

Już teraz zapraszamy na 8. PKO Półmaraton Solidarności, który odbędzie się 5.06.2021 r.

VIDEO>>>

GALERIA 1 >>>